top of page
Search

De 6 fouten die ik maakte bij de opstart van mijn yogawear label.


Een business starten. Het is me wat. In 2016 lanceerde ik Yoga By Julz. Vier jaar en vier collecties later zie ik objectief perfect in waar ik de mist in ging bij de opstart. Natuurlijk is het achteraf makkelijk praten. Maar ik deel graag mijn fouten met je. Zodat jij ze niet maakt.
1. Marges, marges, marges


Eerlijk, het begon allemaal als een uit de hand gelopen hobby. Ik was zelf op zoek naar een stijlvolle yoga outfit, maar ik vond die niet. Dus ik startte met het aanschrijven van leveranciers, het opzetten van samples en het maken van een business plan. Maar ik vond het zo leuk dat ik ook als een hobby behandelde. Dat de marges minimaal waren nam ik er wel bij. Dit maakte wel dat ik een paar collecties later een reset moest doen, want een hobby uitbouwen tot een business is toch andere koek. Zelfs nu, jaren later, voel ik nog de effecten van die misstap. Mijn marges zijn nog altijd laag dus het volume moet hoger. En dat is wel een uitdaging. Dus: begin bij je marges.


2 . Focus


Op een gegeven moment was ik marketing manager bij een beauty merk, een huis aan het verbouwen, een yoga teacher training aan het volgen, een business aan het (proberen te) runnen én werd ik zwanger van onze 2e dochter. Trop is teveel en teveel is trop. Ik wist wel wat ik moest doen, maar uit puur tijdsgebrek deed ik het niet. Waar je aandacht aan geeft, groeit. Het was pas toen ik mijn job als marketing manager opgaf dat Yoga By Julz kon groeien.

3. Testen

Ik wilde het meteen professioneel aanpakken, dus ik zorgde voor een e-fulfillment partner, een professionele website en een digital agency om me bij te staan. Erg slim, maar wat ik wel even vergeten was is dat je het meeste leert van je business door snel en agile te testen. Wat ik bij het ontwerpen van de collectie wel had gedaan (door iedereen mijn samples passen) vergat ik helemaal bij het sales proces. Ook mijn eerste yoga event was meteen groots opgezet. Terwijl ik zoveel had kunnen leren uit kleinschaligere testen. En… eerlijk? Dat had me ook een bom geld bespaart.

4. Sales? Oh nee, dat kan ik niet. jij ook niet?


Doodsbang was ik van sales. Zelf een winkel binnenstappen met mijn collectie? Dat durfde ik echt niet. Gelukkig belden winkels me af en toe zelf. Maar zelfs dan ging ik met een bang hart naar de afspraak. Ik heb nu ingezien dat het niet om pure sales draait, maar wel om passie voor je product en vertellen over je meerwaarde.

5. Geen ruimte voor persoonlijkheid


Ik toonde mezelf niet, verstopte me achter professionele foto’s met een professioneel model. Mijn persoonlijkheid zat wel in de collectie maar kwam helemaal niet door in de marketing. Tot iemand me erop wees: je merk heet Yoga By Julz, maar… Waar is Julz? Langzaam kroop ik uit mijn schulp en toonde me steeds iets meer. Ik werd uit mijn comfortzone getrokken, maar eigenlijk was het daar zo slecht nog niet.

6. Ik liet mijn intuïtie niet toe.

Ik heb ontelbaar veel, goed bedoeld, advies gekregen. Je moet meer prints in de collectie hebben, je mag geen prints in de collectie hebben. Je moet meer fysieke verkooppunten hebben , je moet alles via de webshop doen. Taupe verkoopt niet. Beige verkoopt wel. En zo kan ik nog even doorgaan. Ik luisterde. Naar iedereen. Uiteindelijk besliste ik zelf, maar al te vaak liet ik me leiden door rationele overwegingen terwijl er toch vanbinnen iets knaagde. De keren dat ik mijn buikgevoel wél volgde bleken te kloppen. Taupe verkoopt wél.


Heb je nood aan een objectieve stem bij de opstart van je business, bekijk dan zeker het mompreneur traject hier.

2 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page